Valaistus – valoa ja viihtyvyyttä
Halusin näin syksyn lähestyessä kirjoittaa valaistuksen merkityksestä sisustuksessa, antaa vinkkejä onnistuneeseen valaistukseen ja ehkä nostaa esille yleisimpiä virheitä, joita kannattaa välttää.
Olen niitä ihmisiä, jotka eivät käytä yleisvalaisinta kuin äärimmäiseen tarpeeseen! Pidän epäsuorista valoista ja niiden luomasta tunnelmasta. Sammuttelenkin meillä aina yleisvalon, jos sen on joku uskaltautunut laittamaan päälle.
Meidän elämäämme täällä pohjolassa rytmittää valo. Kesäisin auringonvalo hellii meitä melkein yötä päivää, mutta syksy- ja talvikauden hipsimme suorastaan pimeydessä. Tarvitsemme siis lisävaloja nähdäksemme kunnolla.
Valaistuksen ennakkosuunnittelun tärkeys
Parhaimmillaan valaistus näyttää yksinkertaiselta. Oikealla tavalla valaistu huone on kaunis ja puoleensavetävä. Hyvä valaistus tukee tilan käyttötarkoitusta. Huoneelle, joka on huolellisesti valaistu, löytyy varmasti käyttöä, mutta huonosti valaistut huoneet jäävät helposti vähälle käytölle.
Kuten edellä mainitsin, valaistus liittyy käyttötarkoitukseen, eli et voi päättää miten valaiset ennen kuin tiedät mitä valaiset. Oma käyttö ja tarve tulee suunnitella ensin. Kuinka paljon valoa tarvitaan? Missä sitä tarvitaan? Ja toisaalta, tarvitaanko kiinteäasenteisia vai vapaasti liikuteltavia valoja. On hyvä huomioida myös asukkaiden ikä valoja mietittäessä, koska iän kertyessä myös valontarve kasvaa. Tarvitsemme 40-vuotiaina tietyn tehtävän suorittamiseen kolme kertaa enemmän valoa, kun 10-vuotias ja 60 vuotta täytettyämme viisitoista kertaa enemmän!
Valaistuksen suunnittelun huomioiminen on tärkeää myös siitä syystä, jotta sisustuksessa muuten tarkasti harkitut värit ja huonekalut pääsevät oikeuksiinsa. Kaunis ja tehoiltaan riittävä valaistus voi saada tunkkaisen tai toimimattomalta tuntuvan sisutuksen muuttumaan raikkaaksi, eloisaksi ja toimivammaksi. Valaistusta mietittäessä tulisi huomioida tilan luonnonvalo sekä tilan käyttötarkoitus. Samalla tilalla voi olla eri käyttötarkoituksia, joten jokaiselle tarpeelle tulisi huomioida sopiva valaistus.
Monipuolinen ja riittävä valaistus
Valaistuksella voit saada tilan vaikuttamaan isommalta, kodikkaammalta, viileämmältä tai lämpimämmältä. Toimivaa valaistusta varten tarvitaan useita valaisimia ja puhutaankin viiden valaisimen säännöstä. Huoneeseen tulisi siis sijoittaa vähintään viisi valonlähdettä. Kaikki valonlähteet ovat harvoin samaan aikaan päällä, joten määrää ei kannata pelästyä. Kun sijoittelet valaisimia sekä korkealle, että matalalle pääset helposti riittävään valon määrään. Valaistuksen kerroksellisuus tuo huoneeseen syvyyttä ja tunnelmaa, kuin jos verrataan vain yhdellä valonlähteellä valaistua tilaa.
Valaistus voidaan erotella käyttötarkoituksen mukaan neljään ryhmään:
- Yleisvalaistus. Koostuu tilan mukaan yhdestä tai useammasta kattovalaisimesta, joka levittää valoa koko huoneeseen. Yleisvalaistuksen voi koota yhdistelemällä spotteja, upotettuja valaisimia sekä riippuvalaisimia.
- Työvalaistus. Kohdevalaisimia tarvitaan paikkoihin, jossa tapahtuu paljon tarkkuutta vaativia toimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi nojatuolin toi sohvan vieressä oleva lukuvalo, keittiön tasojen valaisimet sekä kirjoituspöydän valot.
- Kohdevalaistus. Kun halutaan valaista harkittuja elementtejä, kuten tauluseinää, kirjahyllyä, taide-esinettä tai kodin arkkitehtonista yksityiskohtaa.
- Tunnelmavalaistus. Tällaisia valoja voivat olla mm. himmennettävät pöytä- ja lattiavalaisimet, valoköynnökset, sesonkivalot ja miksi ei myös kynttilät ja takan tuli.
Kävitkö jo mielessäsi läpi kotisi huoneita? Löytyykö sieltä tarpeeksi valaisimia ja mielellään vielä yksi jokaisesta ryhmästä?
Design vai funktio edellä?
Tänä päivänä valaisin tarjonta on erittäin valtava, joten on helppo langeta heräteostoksiin pelkän valaisimen ulkonäön perusteella. Tietysti valaisimen voi mainiosti hankkia pelkän ulkonäön perusteella, mutta sen lisäksi sen on täytettävä tehtävänsä kunnolla!
Huonekalu- ja valaisinsuunnittelija Lisa Johansson Pape on aikanaan maininnut, että "Valaisimen kaunis ulkonäkö on sille plussaa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, jollei valaisin toimi muilta osin ensin oikein."
Jos valaisinpäätökset tehdään yksi valaisin kerrallaan, tulee lopputuloksesta harvoin onnistunut. Päätöksissä tulisi ottaa huomioon myös muut tilan valaisimet, jotta kokonaisuudesta saadaan toimiva!
Valaistusteknologia nyt
Valaisin teknologia on räjähtänyt viime vuosina. Laadukkaissa valaisimissa on säätömahdollisuuksia sekä valotehon, suunnan että värilämpötilan suhteen. Ladattavia valaisimia on tullut markkinoille sekä sisälle, että ulos, joten valaistuksen uusiminen tai parantaminen ei välttämättä vaadi laajaa remonttia. Pienten johdottomien valaisimien ilmestyminen sisustukseen tuo paljon iloa. Koska ne ovat helposti liikuteltavia, sillä saa tunnelmavaloa mm. kirjahyllyyn, kattaukseen tai sivupöydälle. Tämä vaikuttaa myös valaisinten lukumäärään, kun valaisin siirtyy haluttaessa käyttäjän mukana.
Nykypäivää on myös älyvalaistus. Se tarkoittaa valaisintuotetta, joka keskustelee ulospäin. Tämä on niin laaja asia, että se vaatii melkein oman postauksen. Älyvalaistus kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, koska se lisää käyttömahdollisuuksia perinteiseen valaistukseen verrattuna. Langattomaan verkkoon kotona liitettäviä älyvaloja voi ohjata puhelimen äpillä, seinään kiinnitettävillä katkasijoilla tai kaukosäätimellä. Valaisimia voi ajastaa syttymään automaattisesti, säätää värilämpötilaa tai himmentää valotehoa, myös valon väriä voi muuttaa. Valoja pystyy myös ohjaamaan etänä ja vaikka sammuttamaan valot, jos ne ovat vahingossa jääneet päälle. Älyvalaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen, jotta saadaan toimiva kokonaisuus. Erittäin tärkeää on myös osata käyttää suunniteltua kokonaisuutta. Älyvalaistus ei tuo lisäarvoa, jos sitä ei kukaan kotona osaa käyttää.
Yleisimpiä valaistusvirheitä ja kuinka ne voi välttää
Lopuksi vielä parannusvinkkejä mahdollisiin virheisiin, joihin valaistuksessa saatetaan sortua.
- Liian vähän valonlähteitä: Yksi yleisimmistä virheistä on käyttää liian vähän valaisimia. Tämä voi tehdä tilasta hämärän ja epämiellyttävän. Muista käyttää monia eri valonlähteitä ja kerroksia, jotta tila saa tarvittavan määrän valoa eri toimintoja varten.
- Väärä valon lämpötila: Väärän värilämpötilan käyttö voi pilata tilan tunnelman. Esimerkiksi kylmän valon käyttö makuuhuoneessa voi luoda epämukavan ja rauhattoman tunnelman. Valitse tilaan sopiva värilämpötila ja muista huomioida myös valaisimien välinen yhteensopivuus.
- Häikäisy: Liian kirkkaat tai huonosti suunnatut valot voivat häikäistä ja aiheuttaa epämukavuutta. Käytä himmentimiä ja säädettäviä valaisimia, joiden avulla valon määrää ja suuntaa voi säätää tarpeen mukaan.
- Unohdetaan epäsuora valaistus: Epäsuora valaistus luo pehmeän ja miellyttävän ilmapiirin. Sen puute voi tehdä tilasta kovan ja kylmän. Hyödynnä esimerkiksi led-nauhoja kaappien alla tai seinävalaisimia, jotka heijastavat valoa ylöspäin.
- Yhden valaisimen käyttö suurissa tiloissa: Yhden kattovalaisimen varassa oleminen suurissa tiloissa on yleinen virhe. Suuremmissa tiloissa on tärkeää käyttää useita eri valaisimia ja valonlähteitä, jotta tila saa tasapainoisen ja kutsuvan ilmeen.
Yhteenveto
Valaistus on olennainen osa toimivaa ja kaunista sisustusta. Huolella suunniteltu valaistus tuo tilaan eloa, tunnelmaa ja toiminnallisuutta. Muista kerrostaa valaistusta, valita oikeat valon sävyt ja sijoitella valaisimet harkiten. Vältä yleisimpiä valaistusvirheitä, kuten liian vähäistä valon määrää, väärää värilämpötilaa ja sokeuttavaa valaistusta. Oikein suunniteltuna valaistus ei ole vain käytännöllinen vaan myös upea sisustuselementti, joka nostaa tilan aivan uudelle tasolle.