Taide sisustuksessa

21.05.2024
Villa Gyllenberg, Schjerfbeck & muoti - taidetta ja pukuhistoriaa 1880-1950
Villa Gyllenberg, Schjerfbeck & muoti - taidetta ja pukuhistoriaa 1880-1950

Taide on erittäin henkilökohtainen asia. Ei ole oikeaa tai väärää tulkintaa, koska taide on aina katsojan silmissä. Toiselle taulu on vain sisustuselementti ja toiselle taas asia, joka saa hymyilemään päivästä toiseen. Taiteeseen voi liittyä myös tunneside, esim. jokin taulu on aina ollut mummolan seinällä ja nyt sinä olet perinyt sen.

Taide luo kodikkuutta! Liian monessa kodissa on tyhjät ja sisällöttömät seinät vain sen vuoksi, että ihmiset kammoksuvat naulanreikien tekoa tai pelkäävät ripustavansa taulun väärin. Taideteoksen tyyli täydentää jo olemassa olevaa kodin tyyliä tai parhaimmillaan viimeistelee sisustuksen.

Taidetta myyvät esimerkiksi

  • galleriat.   Näiden tehtävänä on saattaa yhteen taite ja ihmiset. Galleriat tarjoavat taiteilijalle paikan esitellä teoksiaan, siten että kuka tahansa voi tulla sitä katsomaan.
  • huutokaupat.   Huutokauppojen nettisivuilta pääset usein selaamaan tulevien huutokauppojen tauluja. Jos olet mieltynyt tietyn taiteilijan töihin, voit hakea hänen teoksiaan, vaikka ihan suoraan taitelijan nimellä. Huutokauppojen sivuilta löydät jo päättyneet huutokaupat ja niiden vasarahinnat.
  • suoraan taiteilijalta.   Toisinaan taiteilijat saattavat järjestää työhuoneillaan avoimien ovien päiviä, jolloin pääsee tutustumaan taiteilijaan ja hänen teoksiinsa. Totta kai, voit olla yhteydessä suoraan taiteilijaan ja pyytää häntä tekemään niin sanotun tilaustyön, jolloin sinulla on mahdollisuus esittää toiveita esim. väreihin tai teoksen kokoon.
  • taidelainaamot, ovat erinomainen tapa aloittaa taiteeseen tutustumisen. Siellä on samassa paikassa esillä monien eri taiteilijoiden teoksia, joihin tutustua. Laina-ajan kuukausimaksu määräytyy teoksen kokonaishinnan mukaan ja teoksen voi palauttaa takaisin lainaamoon koska tahansa. Kun teos on maksettu kokonaan, se siirtyy automaattisesti lainaajan omaisuudeksi.
  • taidemessut
  • teosvälitystilaisuudet.     Taiteilijaliitot ja -yhdistykset järjestävät teosvälitystilaisuuksia, joissa esitellään kattavasti jäsenistön teoksia.
  • kirpputorit.   Ei koskaan tiedä mitä tulee vastaan! Kierrätyskeskuksien ja kirpputorien seinillä on paljon teoksia esillä. Yleensä taiteilijat saattavat olla melko tuntemattomia, mutta ei sitä koskaan tiedä, kun se oikea teos tulee kohdalle, että mikä siinä on se jokin, joka viehättää.


TAIDE INSPIRAATION LÄHTEENÄ

Kuinka ammentaa ideoita sisustukseen taiteesta? Kun suunnitellaan kodin ilmettä, voi taide olla inspiraation lähde. Taideteosten väripalettia, materiaalia ja muotoja voidaan käyttää apuvälineenä mietittäessä tilojen värisävyjä, harmoniaa ja valoja. Poimi vanhasta teoksesta väri ja tuo sitä kotiisi sohvatyynyn, lepotuolin tai lampun muodossa. Taideteosten taustalla on aina tekijä, jonka värisilmä ja sommittelukyky on viehättänyt ihmisiä jo kymmeniä tai satoja vuosia.

Joskushan voi olla niin, että koko sisustus rakentuu yhden teoksen ympärille. Siitä saadut värit ja tunnelma halutaan tuoda myös tilaan. Älä kuitenkaan sorru latteaan lopputulokseen, koska liian hyvin sisustukseen sulautuvat asiat saavat kokonaisuuden tuntumaan tylsältä. Tarvitaan aina se jokin poikkeus, joka rikkoo harmoniaa tarkoituksella ja tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen!


TAULUJEN RIPUSTAMINEN

Taulujen ripustamiseen voi käyttää erilaisia sommittelun tapoja, riippuen teosten väreistä, teemoista, kehyksistä, lukumäärästä tai koosta. Muista kuitenkin, että sommitelmassa toimii usein parhaiten pariton määrä tauluja tai teoksia. Ennen kuin teet reikiä seinään on hyvä idea kuiva harjoitella tai testata erilaisia sommitelmia. Kokoa esimerkiksi kaikki tauluseinää varten suunnittelemasi työt lattialle ja etsi kokeilemalla sinua miellyttävä kokonaisuus. Kun olet saanut sommitelman mieleiseksesi, on aika mitata kiinnityspaikat seinään.

Tässä muutama esimerkki tauluseinän sommitelmamalleista:

  • Alareunat tasan. Taulut asetellaan siten, että alareunat ovat kaikissa samassa linjassa. Tällaiseen sommitelmaan voidaan hyvin yhdistää sekä samankokoisia, että eri kokoisia kehyksiä. Huomioi katselukorkeus, eli katsottaessa taulua leuka ei osoita ylös eikä alas.
  • Yläreunat tasan. Ripusta taulut siten, että kehysten yläreunat ovat samassa linjassa. Tällainen sommittelu sopii hyvin kokonaisuuksiin, jossa sinulla on paljon erimuotoisia ja -kokoisia tauluja.
  • Keskilinja. Jos haluat laittaa muutaman suuremman taulun vierekkäin seinälle, voit mitata kiinnityksen siten, että jokaisen taulun keskikohta on samassa linjassa, katselukorkeudella. Toisaalta, jos tauluja on paljon ja halutaan täyttää koko seinä, on hyvä aloittaa keskilinjasta eli katselukorkeudesta. Tämän jälkeen taulut ripustetaan keskilinjan ylä- ja alapuolelle, joten lopputuloksesta saadaan tasapainoinen, vaikka taulut olisivatkin erikokoisia ja muotoisia.
  • Pystysuora linja. Asetetaan taulut siten, että keskikohdat ovat samassa linjassa päällekkäin. Tämä sommitelma tulee hyvin esille kapeissa kohdissa ja luo tilalle korkeusvaikutelmaa.